Cooldavee blogja

Érdekes és idegesítő történetek. Vagy nem.

Friderikusz – a beszólás szabadsága

Posted by cooldavee - 2008. október 12. vasárnap

Amíg a most futó Megasztárban 4-ben még csak három tagú volt a zsűri, már akkor is úgy éreztem, hogy néha túl kemények az énekesekkel. És nem jó értelemben véve. Azt mondani egy lánynak, hogy nem is értik pontosan, mit keres itt – szerintem nem túl udvarias dolog. (És itt most nem egy olyan lányról van szó, akinek borzalmas hangja van, és eleve vicc, hogy egyáltalán itt van.)

Azonban most mindhárom zsűritag angyalnak tűnik számomra Friderikuszhoz képest.

Nem az a bajom vele, hogy őszintén megmondja a véleményét. Az a bajom, ahogyan megmondja. A negatív kritikából lehet, sőt kell is tanulni, ha az tényleg megállja a helyét. Így semmiképpen nem szabad elhallgatni, ha a zsűri valamit kifogásol az előadásban, hiszen ez a show erről (is) szól. A versenyzők fejlődni akarnak, kíváncsiak a zsűri véleményére.

Friderikusszal az a baj, hogy végtelenül bunkó és kegyetlen. Egyszerűen megalázó az a stílus, ahogyan beszél a versenyzőkkel. Nem biztos, hogy olyanokat kéne mondani egy lánynak, aminek az a lényege, hogy ha 29 éves korodra nem értél el semmit, akkor már nem is fogsz; vagy hogy húzzál vissza a kaszinóba. Próbáltam kicsit durvábban összefoglalni a mondandóját, de igazából nem lett sokkal brutálisabb.

És ráadásul fel se tűnik neki, hogy lehetne másképpen is – ugyanakkor az őszinteséget megőrizve – kritizálni. De legalább nem direkt bántja meg az embereket. Számomra egyébként mindig is megdöbbentő volt, amikor egy viszonylag értelmes (vagy éppen nagyon is intelligens) ember képtelen felmérni, hogy viselkedésével, szavaival mennyire megbánthat másokat. Egyesek, akik amúgy rendkívül okosak, kb. olyan szintű érzelmi intelligenciával rendelkeznek, mint egy papucsállatka. És ez néha vegyítve van azzal, hogy még ráadásul le is szarják mások érzelmeit.

Fridit egyébként Dr. House-hoz hasonlították az egyik Indexes cikkben. Hát, a tapló viselkedés már megvan hozzá. Most már csak szakmailag kell hoznia House-t. Erre egyébként van esély, mert nem mond hülyeségeket, már ami a show biznisz részét illeti a pop szakmának.

Nagyon érdekes élmény volt, amikor kb. egy hete, még a Megasztárbeli debütálása előtt interjút csináltak az egykori showman-nel. Én már régen nem láttam őt, és mostanában csak Bagi-Nacsáék zseniális előadásában volt szerencsém sajátos stílusához. Az interjúban teljesen normális volt: egy szimpatikus embert ismerhettünk meg. Már tényleg kezdtem úgy gondolni, hogy esetleg az évek során megváltozott, vagy egyszerűen csak nagyon eltúlozták a paródiáját.

Aztán megjelent a Megasztárban, és minden a helyére került. Megnyugodtam, hogy még mindig értem a körülöttem lévő világot, és Fridi még mindig ugyanaz a pökhendi faszfej, aki mindig is volt. Ilyen unott, beképzelt és megvető pofát rajta kívül csak Havas Henrik tud produkálni. Ő viszont nagyon.

Szóval, Fridi, egy picit nem ártana visszavenni, mert egyelőre túl nagy az arcod, nekem meg kicsi a tévém. Még 50 évesen sem késő megtanulni viselkedni. És most: csótány! showtime!

Reklámok

16 hozzászólás to “Friderikusz – a beszólás szabadsága”

 1. Cactus said

  Szerintem simán ő a magyar Simon Cowell, és azt a figurát pont nagyon jól hozza (mondjuk én tegnap este csak az “én sem arról beszélek, hogy magadtól menj haza” beszólását hallottam, mert amúgy nem néztem). Részemről two thumbs up.

 2. cooldavee said

  Most nehéz helyzetben vagyok, mert ugyan láttam már Simon Cowellt párszor, de nem elégszer (amit láttam eddig, az tetszett :-)). Általában vagy olyan felvételt láttam, amikor már a vége felé jártunk, és el volt ájulva a tehetséges előadóktól, vagy még nagyon az elején voltunk, és osztotta a sok tehetségtelen barmot, akik tényleg botrányosan rosszul énekeltek. Viszont még nem láttam olyan helyzetben, amikor látványosan és keményen megalázott volna egy jó énekest, aki mondjuk nem olyan jó előadó, vagy nincs benne semmi különleges, ami viszont kéne ehhez a szakmához. Ha találsz ilyen videót, akkor azt szívesen megnézem, mert tényleg érdekel.

  Mellesleg az ember változhat. Én megnéztem ezt a Friderikusz interjút, és ott ő elmondta, hogy a pályája elején közölték vele, hogy tehetségtelen. És most úgy gondolja, hogy igazuk volt, és akkor valóban tehetségtelen volt. Aztán elkezdte képezni magát, és jó lett abban, amit csinál. Ha akkor hallgatott volna rájuk, ma sehol sem lenne. Amennyiben ebbe egy kicsit belegondolna, az esetben talán rájönne, hogy nem tudhatja pontosan, mi lesz pár év múlva egy adott előadóval, tehát kár teljesen összezúzni őt; és még ha esetleg tudná is, akkor is elmondhatná kulturáltabban a véleményét, pusztán azért, mert egy másik emberi lénnyel beszél, akinek vannak érzései.

  Egyébként biztos voltam benne, hogy ez neked nagyon be fog jönni. ;-) Részemről viszont: One Thumb Down And One Thumb Up Into His Ass.

 3. boci said

  Bocikám, csak ámulok, megint egy hiba :o

  A 29 éves hölgy a szőke volt, aki háttérénekesnő.
  A kaszinós pedig 19 éves és barna.

  http://www.zene.hu/cikkek/cikk.php?id=14979

 4. boci said

  Felkötöm magam, ha ez sem jó :D

 5. Encsé said

  Milyen érdekes, hogy pont Cactus kezdi Friderikuszt védeni… ;)

 6. cooldavee said

  Hölgyem, Önnek teljesen igaza van! Valóban összekevertem a 19 és 29 éves lányokat. :-) Mindjárt javítom.

  Semmiképpen ne kösd fel magad. :-)

 7. cooldavee said

  Similis simili gaudet. ;-)

 8. boci said

  Remelhetoleg a latin kis kozmondasodat Cactus es Fridi hasonlosagara irtad :D

 9. cooldavee said

  Nem akartam ennyire explicit lenni, de telibe trafáltad. :-)

 10. boci said

  Ja, bocsika akkor.
  Bar az agyam egy huszevese, neha megis csak lassan forog a mokuskerek :D

 11. boci said

  Ja, bocsika akkor.
  Bar az agyam egy huszevese, neha megis csak lassan forog a mokuskerek :D

 12. cooldavee said

  Maga mindent kétszer mond? Maga mindent kétszer mond? ;-)


  (Ezért a zenéért előre és utólag is elnézést kérek. :-) )

 13. boci said

  Ajaj, ajaj.
  Nem tudom hogyan történhetett. Nem tudom hogyan történhetett.
  Ez szőke nős nagyon. Ez szőke nős nagyon.:D
  Ön nem is szőke és nem is nős. Milyen érzés facérnak lenni?

 14. cooldavee said

  Azt hittem, hogy ilyen szóviccekre csak én vagyok képes. Egyébként nagyon szép átkötés volt a két téma között. :-)

  Hogy milyen érzés facérnak lenni? Pont olyan, mint mondjuk egy hete. Várom a japán ikreket. :-)

 15. cooldavee said

  Mindenképpen meg kell említenem legalább itt a kommentek között ezt a kis videót, ahol egy “enyhe” nacionalista érzelmekkel és homofóbiával átitatott, szenvedélyes hangvételű narrációt hallhatunk a mi Fridink Megasztárbeli zsűrizéséről. :-)

  http://www.indavideo.hu/video/Megasztar_4_Friderikusz

 16. Jucy said

  Nem értettem, hogy mit keres Friderikusz a Megasztár zsűrijében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: