Cooldavee blogja

Érdekes és idegesítő történetek. Vagy nem.

Az első

Posted by cooldavee - 2008. szeptember 9. kedd

Na, hát ezt is megértük. Végre blogolok.

Figyelmeztetés: ebben a bejegyzésben semmilyen érdekes történet nem lesz. Ezért nem is érdemes tovább olvasni.

Legalább két éve tervezem, már nem emlékszem pontosan. Mindig is imádtam elmesélni másoknak a velem történteket. Különösen, ha bosszantó dolgokról van szó. Egyébként velem mindig történik valami: néha a rendőr büntet(ne) meg, néha elfuserált műszaki kütyüket próbálgatok, néha a rosszul megírt szoftverek borítanak ki, de van olyan is, hogy egyszerűen csak bemegyek egy bankba. (Apropó: most létre is hozok egy Bank kategóriát. Úgy érzem, lesz elég banki történet.)

Szóval, imádom kibeszélni magamból a sérelmeimet. Ettől valahogy jobb lesz nekem. Persze lehet, hogy a környezetemnek meg rosszabb lesz. Ahogy Andrásnak szoktam mondani: ha a jót megosztod mással, több lesz belőle, ha a rosszat, akkor kevesebb. :-) Most majd kiderül, hogy vajon az is kielégítő-e számomra, ha leírom a sztorikat, ahelyett, hogy élő szóban mesélném el.

Várhatóak régi történetek is, és itt elsősorban a bankokra gondolok. Azok a kedvenceim. És persze mindenképpen írok majd a DVD felvevőmről, a mobilomról és a Firefoxról. És ezek nem a Cool kategóriába fognak ám kerülni.

Ez a WordPress blog engine egyébként egész jó. Még a LaTeX-ben írt képleteket is megérti, ami nekem nagyon tetszik. Az egyetlen, ami hiányzik nekem – és ezt valószínűleg egyetlen blog engine sem tudja magától -, hogy könnyen tudjak hivatkozni sokszor használt linkekre. Tipikusan ismerősökre. Pl. az imént megemlítettem Andrást. Tehetnék rá linket (és egyébként tettem is), de ez egyáltalán nem tetszik nekem. Ha ebben vagy a további bejegyzéseimben ismét megemlítem, akkor minden egyes alkalommal újra meg kell adnom a url-t. Ez önmagában is zavaró, nem beszélve arról, ha esetleg később megváltozna ez az url. Ez persze András esetén kizárt, ő szerintem már a 20. században megvette a saját domainjét. ;-) De pl. Encsé változtatott. És Cactus is. És akkor még nem is beszéltem arról, ha valakihez nem rendelhető még semmilyen url; pl. nálam eddig ez volt a helyzet. Szóval én valami olyat szeretnék, hogy a blogon legyen egy listám olyan dolgokról, amikre sűrűn hivatkozok. Ezekhez a dolgokhoz megadhatnék egy vagy több url-t (az egyik url lenne a default) és egyéb adatokat (pl. hogy ki az illető), amik mondjuk kis popup ablakban jelenhetnének meg, miközben valaki egy ilyen hivatkozás felett van az egérrel. Rákattintva pedig a default url által mutatott helyre jutnánk. Fontos az is, hogy szerkesztésnél könnyen készíthessek ilyen hivatkozást, pl. kiválaszthassam egy listából, vagy egy shortcode segítségével egy rövid névvel hivatkozhassak rá. Valami ilyesmire gondolok:

Ez itt egy hivatkozás [smartlink encse Encsére].

A listámban “encse” id-vel azonosított smartlinkemben pedig el lenne tárolva, hogy mi Encsé url-je, és a fenti szövegben a smartlinkből egy link keletkezne:

Ez itt egy hivatkozás Encsére.

Találtam már néhány WordPress plugin-t, amik ilyesmit csinálnak, de ezek automatikusan dekorálják a szöveget, ami nekem nem tetszik, mert pl. ha leírom azt, hogy Maya, akkor azt csak én tudhatom, hogy most éppen Maya kollegámra gondoltam, a Maya modellező szoftverre, vagy a Maya civilizációra. Netán Mayára, a méhecskére. Ráadásul a magyar nyelv ragozása is problémát jelenthet az automatizált megoldás esetén. Tudom, problémás eset vagyok. Lehet, hogy majd egyszer írok erre egy WordPress plugin-t, ami nem automatikus. Ehhez persze előbb el kell költöznöm a WordPress.com-ról, és feltenni valahová a WordPress blog engine-t.

Na most látom, hogy a WordPress saját WYSIWYG editora link beszúrásakor felkínálja a régebben beírt url-eket egy drop down listában. Igaz, ebben minden szir-szar benne van, amire valaha linket csináltam. De legalább lehet törölni a lista elemeit.

Visszatérve a WordPress és a LaTeX kapcsolatára, nem tudom megállni, hogy le ne írjak egy egyáltalán nem idevágó képletet, az árnyalási egyenlet egyik alakját:

L(\vec{x}, \omega) = L_{e}(\vec{x}, \omega) + \int_{\Omega} L(h(\vec{x}, -\omega^{\prime}), \omega^{\prime}) \cdot f_r(\omega^{\prime}, \vec{x}, \omega) \cdot \cos \theta^{\prime} \,d\omega^{\prime}

Ja, mellesleg ez a LaTeX Equation Editor egész jó cucc.

Hát röviden ennyi. Azért lesz ez még izgalmasabb is. Én mondtam, hogy nem érdemes elolvasni.

Reklámok

7 hozzászólás to “Az első”

 1. Encsé said

  Örömmel olvasom az első bejegyzést. Egyúttal felvettem a jóbarátok közé az oldalát.

 2. cooldavee said

  Megtisztel, drága barátaim. :-)

 3. boci said

  Fuuu, Encsé megelőzött, én akartam az első büdös kommentező lenni :D

  Az ajánlatom még mindig áll a közös blogengine készítésére.

 4. cooldavee said

  A saját blog engine elég macerás. Nem véletlen, hogy bele sem kezdtem. :-) Viszont a WordPress alapvetően egész jó. Szóval, ha extra feature-ökre vágyom, akkor inkább felteszem valahová a WordPress blog engine-t, és plugin-t írok hozzá.

 5. boci said

  Buziii… :(

 6. boci said

  Közben rájöttem, hogy én leszek az egyetlen hétköznapi, szőke kommenteződ :D Egyelőre. (bocsi, hogy már a harmadik semmitmondót írom)

 7. cooldavee said

  Én szeretem a kommentjeidet, szóval csak nyugodtan! :-) És nem semmitmondóak, legalábbis számomra nem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: